W mojej kuchni nic nie może się zmarnować. Rosół to u nas sztandarowe danie, więc zostałam naczelnym „przerabiaczem” mięsa i warzyw z tej zupy. Od dawna eksperymentuję i wymyślam przepisy, które pozwolą wykorzystać resztki jedzenia. Nie jest to związane z modnym ruchem „lesswaste” bynajmniej… to Babcia nauczyła, że trzeba przerobić co się da. I tak zaczęło się od pasztecików drożdżowych, później były tarty, różnego rodzaju kluski, krokiety. Rozwijam się i dziś sprzedam mój patent na pyszne paczuszki na parze z nutką orientu.

Co będzie Ci potrzebne?

Ciasto w kawałkach
  • Garnek/wkładka do gotowania na parze lub parowar
  • Wałek
  • Patelnia
  • Duża miska
  • Blender/robot kuchenny

Farsz:

  • Ok. 350 g mięsa rosołowego (najlepiej mieszane – drób, szponder etc.)
  • Kilka plasterków świeżego imbiru
  • 2 średniej wielkości cebule
  • Olej
  • Sos sojowy
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Opcjonalnie: mała papryczka chili, sos worcestershire, ocet balsamiczny (po kilka kropli)

Ciasto

  • 170 g mleka
  • 10 dag drożdży świeżych lub pół paczki instant
  • 10 g cukru
  • 300 g mąki pszennej + porcja do oprószenia blatu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g oleju rzepakowego lub oliwy

Sos (opcjonalnie)

  • Łyżka majonezu
  • 200 g jogurtu naturalnego najlepiej greckiego
  • Szczypiorek/koperek

Przygotowanie

Ciasto

Mleko podgrzej z cukrem i dodaj drożdże, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i olej – dokładnie wymieszaj (najlepiej sprawdzi się robot kuchenny z możliwością zagniatania ciasta). 

Ciasto powino być delikatnie klejące, nieco podobne do drożdżowego. Jeśli klei się zbyt mocno – dodaj odrobinę mąki. Przełóż do miski i przykryj suchą ściereczką, odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce.

Farsz

Kuleczki z mięsa rosołowego

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na łyżce oleju, dodaj drobno posiekany imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę. (Opcjonalnie: dodaj drobno posiekane chili).Obrane mięso z rosołu blenduj i zmieszaj z podsmażoną cebulką imbirem i czosnkiem. 

Dodaj: sól, pieprz, kilka kropli sosu z cytryny i dwie łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie:  po pół łyżeczki octu balsamicznego i sosu worcestershire)

Po dokładnym wymieszaniu uformuj niewielkie kuleczki – 12-14 sztuk.

Całość

Po wyrośnięciu ciasta uformuj walec i podziel na 12 – 14 kawałków.  Każdy z nich rozwałkuj na osypanym mąką blacie na 3 mm placek.

Ciasto na paczuszki
Ciasto z kulką z farszu
Rozwałkowane ciasto

Na każdym placku ułóż kulkę z farszu i zawiń tak, by powstały małe paczuszki. I tak z kolejnymi kawałkami ciasta. Gotowe „paczuszki” włóż do parowaru/ wkładu do garnka do gotowania na parze  (koniecznie wcześniej w garnku zagotuj wodę) i gotuj 25 min.

Gotowa bułeczka na parze

W tym czasie można zrobić sos jogurtowy – łyżka majonezu i ok 200 g jogurtu naturalnego – najlepiej typ grecki. Sól i pieprz do smaku. Zależnie od upodobań dodać posiekany szczypiorek lub koperek. Wersja bez sosu – posiekaj szczypiorek i osyp całość.

Gotowe paczuszki podawać od razu polane sosem lub osypane posiekanym szczypiorkiem. 12-14 paczuszek wystarczy dla 4 dorosłych osób.

Smacznego!

Gotowe danie

Przepis inspirowany daniem z platformy cookidoo (thermomix). https://cookidoo.pl/foundation/pl

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.