Nasza niepisana, rodzinna tradycja pozwala przesuwać święta wypadające w tygodniu na najbliższy weekend, abyśmy wspólnie mogli cieszyć się wolnym dniem i razem celebrować ważne wydarzenia. Dlatego też w minioną sobotę z okazji Dnia Ojca postanowiłam przygotować jedno z ulubionych dań mojego męża. Steki z polędwicy wołowej. Oczywiście córki chętnie włączyły się w przygotowania, ale tym razem było to głównie nakrywanie do stołu:)

Parafrazując Magdę Gessler – nie ma dobrej kuchni bez dobrych składników, a więc gotowanie zaczyna się już na zakupach. I to jest szczególnie ważne w przypadku steków właśnie. Aby były soczyste, nie wystarczy umiejętne przygotowanie. Równie istotne jest mięso. Ja staram się wybierać najładniejszy, nie przerośnięty kawałek polędwicy wołowej. Ta sama zasada tyczy się szparagów – wybieraj świeże, najcieńsze i najmniej zdrewniałe.

Czego potrzebujesz na dwie porcje?

  • patelnia grillowa (ewentualnie teflonowa)
  • wąski, wysoki garnek
  • nić/sznurek bawełniany
  • obieraczka do warzyw
  • praska do wyciskania czosnku
  • Ostry nóż
  • Polędwica wołowa 500 g
  • Szparagi zielone 400 g
  • kilka młodych ziemniaczków (opcjonalnie)
  • 5 łyżek masła
  • ząbek czosnku
  • pietruszka – świeża lub suszona
  • olej

Sposób przygotowania:

Szparagi

Zielone szparagi opłucz pod bieżącą wodą. Oderwij zdrewniałe końcówki i obierz obieraczką do warzyw, nie naruszając ich „czubków”. Jeśli szparagi są młode i cienkie – obieranie można pominąć. Zwiąż szparagi bawełnianą nicią. Zagotuj wodę i dosyp łyżeczkę soli i cukru. Do gotującej się wody włóż związane szparagi „główkami” do góry. Czubki nie muszą być zanurzone – łodygi tak. Gotuj ok. 8 min, aż będą miękkie, ale nie rozlatujące się – możesz sprawdzić drewnianym patyczkiem.

Masło

Masło w temperaturze pokojowej – ok. 5 łyżek, wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną pietruszką.

Steki

  • Wyjmij mięso z lodówki 15 min. wcześniej. Oczyść dokładnie z wszelkich niedoskonałości – żyłek, powięzi etc.
  • Pokrój polędwicę na steki o grubości ok. 2 cm. Jeśli wolisz grubsze – wykrój grubsze.
  • Delikatnie zmiażdż je pięścią. Podkreślam – delikatnie – to nie schabowe;)
  • Patelnię grillową posmaruj niewielką ilością oleju. Gdy będzie już bardzo rozgrzana – wrzucamy steki i solimy. Czas smażenia zależy od tego, jakie steki lubicie. U nas to średnio: krwisty, czyli 3-5 minut i wysmażony – 6-8 minut smażenia na stronę.
  • Po zdjęciu z patelni daj im chwilę odpocząć – wystarczy dosłownie minuta, dwie- w tym czasie możesz nałożyć szparagi.
  • Nałóż na steki przygotowane wcześniej masełko czosnkowo-pietruszkowe i osyp całość świeżo zmielonym pieprzem.

Pro-Tip:

Jeśli przygotowujesz steki po raz pierwszy – upewnij się, że patelnia jest naprawdę mocno rozgrzana i smaż steki po jednej sztuce. W ten sposób lepiej kontrolujesz stan wysmażenia i tłuszcz utrzymuje stałą temperaturę. Ja przygotowując steki średnio krwiste obserwuję czy mięso po bokach jest już „chwycone” gdy z boku, do połowy swej grubości stek traci czerwony kolor – obracam na druga stronę.

Jaki stek lubisz? stopień wysmażenia zależy od czasu na patelni i oczywiście temperatury.

  • krwisty (rare) – 1,5 – 2 min na stronę,
  • średnio-krwisty (medium-rare) 2-3 min na stronę,
  • średnio-wysmażony (medium) 3-5 min na stronę,
  • dobrze-wysmażony (well done) 6-8 min na stronę,

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.